Home PageMeetinstructies

Meetinstructies

Hier vindt u hoe u de hoogte en de breedte van het gordijn of vitrage moet bepalen bij de verschillende manieren van ophangen. Heeft u vragen of kunt u hulp gebruiken? Bel ons dan direct op 06 – 49 98 58 56.

Meet tips:

  • Gebruik een metalen rolmaat die lang genoeg is om de afstand in één keer te kunnen meten. Een stoffen rolmaat kan na verloop van tijd krimpen en/of uitrekken waardoor de meting minder nauwkeurig is.
  • Noteer de maten tot op de millimeter nauwkeurig.
  • Meet de afstand tussen punten altijd 2 keer zodat u vergissingen voorkomt.
  • Meet altijd minimaal op 2 punten die zover mogelijk uit elkaar liggen. Een plafond, rail, vloer of kozijn zijn namelijk niet altijd perfect horizontaal. Meet u een verschil in hoogte, gebruik dan de kleinste maat.
  • Heeft u een nieuw huis? Houd bij het bepalen van de hoogte van gordijnen rekening met de eventueel nog te leggen vloerbedekking of tapijt.

Ophangtips:

  • Wij raden aan om de rail of de roede minimaal 20cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken. Dan bent u er zeker van dat de gordijnen naast het raam hangen als de gordijnen open zijn. Het voorkomt tevens dat er licht langs de gordijnen schijnt als de gordijnen gesloten zijn.
  • De rail moet tussen de 6cm en 10cm van de vensterbank af hangen. Anders hangen de gordijnen tegen de vensterbank en krijgt u sneller slijtage aan de achterkant van de gordijnen.

Hoogte bepalen ↓

Hoe u de hoogte van de gordijnen of vitrage moet meten hangt af van de manier van ophangen (rail of roede) en waar u het gordijn wilt laten eindigen.

Op rail met runners:
Meet vanaf de bovenkant van de rail tot het punt waar u het gordijn wilt laten eindigen.

Tot de grond
Haal bij een harde vloer 2cm van de gemeten hoogte  af. Heeft u vloerbedekking of tapijt, trek dan 2 tot 3 cm van de gemeten hoogte af. Gordijnen hangen mooier als ze vrij van de vloer hangen. Daarnaast voorkomt u slijtage aan de onderkant van de gordijnen als ze de vloer niet raken.

Tot onder de vensterbank
Meet vanaf de bovenkant van de rail tot het gewenste punt onder de vensterbank.

Tot op de vensterbank
Meet vanaf de bovenkant van de rail tot de op vensterbank. Trek van de gemeten hoogte minimaal 1cm af zodat de gordijnen vrij hangen.

Op roede:
Meet vanaf de bovenkant van de roede tot het punt waar u het gordijn wilt laten eindigen. Meet tevens de diameter (dwarsdoorsnede) van de roede zodat het gordijn hierop aangepast kan worden.

Tot de grond
Haal bij een harde vloer 2cm van de gemeten hoogte  af. Heeft u vloerbedekking of tapijt, trek dan 2 tot 3 cm van de gemeten hoogte af. Gordijnen hangen mooier als ze vrij van de vloer hangen. Daarnaast voorkomt u slijtage aan de onderkant van de gordijnen als ze de vloer niet raken.

Tot onder de vensterbank
Meet vanaf de bovenkant van de roede tot het gewenste punt onder de vensterbank.

Tot op de vensterbank
Meet vanaf de bovenkant van de roede tot de op vensterbank. Trek van de gemeten hoogte minimaal 1cm af zodat de gordijnen vrij hangen.

Breedte bepalen ↓

Bestaat uw gordijn uit 1 deel, tel dan 10cm op bij de gemeten breedte. Bestaat uw gordijn uit 2 delen, tel dan 20 cm op bij de gemeten breedte. Hierdoor bent u er zeker van dat de gordijnen ook na vele jaren nog goed sluiten (zonder dat ergens licht langs valt).

Als u plooien in het gordijn wilt laten maken (enkele, dubbele, driedubbele plooi) kunt u dit aangeven. Wij berekenen op basis van de door u doorgegeven maten hoeveel stof uiteindelijke nodig is. Houd er rekening mee dat hoe meer plooien, hoe meer stof gebruikt moet worden, en de gordijnen dus ook duurder worden.

Op rails
Meet de breedte van de rail van eindstop naar eindstop. Als er een bocht in de rail zit neemt u deze ook mee.

Op roede
Meet de breedte van de roede van eindknop tot eindknop. Meet tevens de diameter (dwarsdoorsnede) van de roede zodat het gordijn hierop aangepast kan worden.

Heeft u moeite met opmeten?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder! Bel 06 – 49 98 58 56 of stuur een e-mail naar info@ege-gordijn.nl.